4 yıl önce
4 yıl önce

Hafta Hafta Hamilelik – 5. Hafta

Erken dönem hamilelik belirtileri bu hafta itibariyle tüm anne adaylarında görülmeye başlar. Hamileliğin ikinci ayına adım attığınız bu hafta ile birlikte vücudunuzdaki değişiklikler artık belirginleşmiştir. Bitmek bilmeyen mide bulantıları hamilelikte 5. hafta başlangıcı ile daha da yoğunlaşabilir.

Hamilelikte 5. Hafta – Annede Meydana Gelen Değişiklikler

Hamilelikte 5. hafta başlangıcıyla birlikte anne adaylarında meme ucunda koyulaşma ve etrafında ki bezelerde artış gözlemlenebilir. Göğüs ucunda his artışı, ağrı ve acı görülebilir. Bu hafta ile birlikte genişleyen rahim vajina duvarı baskı yapacaktır. Bu da vajinal akıntıların yoğunlaşmasına neden olacaktır. Bu dönemde pamuklu iç çamaşırı kullanmak ve dar pantolonlardan kaçınmak anne adaylarına kolaylık sağlayacaktır. Gebeliğin 5. haftasında vajinal kanamalar da görülebilmektedir. Bu kanamalar pek çok durumun habercisi olabileceğinden, doktor kontrolünde olmak gereklidir. Bulantının şiddetlendiği bu haftada uzmanlar beslenme için şunları önermektedir:

  • Bol bol sıvı tüketilmelidir. (Kafein, tein ya da alkol içeren içeceklerden kaçınmalı; su, taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.)
  • Çok baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. (Öğünlerde kızartılmış ürünler yerine haşlanmış gıdalar ve sulu yemekler tercih edilmelidir.)
  • Anne adayları öğünlerde tek seferde bol miktarda yiyecek tüketmek yerine gün içerisinde sık sık ve az az bir beslenme düzeni benimsemelidir.
  • Doktorun önermiş olduğu vitamin takviyeleri mutlaka kullanılmalıdır.

Ayrıca bu dönem bebek enfeksiyonu için kritik bir dönemdir ve kendinizi hem virüs hem de bakteri kaynaklı hastalıklara karşı korumanız gereklidir.

Hamilelikte 5. Hafta – Bebekte Meydana Gelen Değişiklikler

Hamilelikte 5. hafta ile birlikte bebeğinizin kalbi şekillenmeye başlanmıştır. Henüz bir haşhaş tohumu büyüklüğünde olan embriyonuzun kalbi atmaya başlamıştır. Ayrıca kuyruk sokumu ve beyni oluşturan 2 adet yapının oluşumuna da bu haftayla birlikte başlanmıştır. Bebeğiniz amniyon kesesi içerisinde gelişimine hızla devam etmektedir.

Paylaşın

Gizlilik PolitikasıİletişimKullanım Şartları

We Google