4 yıl önce
4 yıl önce

Hasta Çocuk Evde Nasıl Bakılır?

Çocuklarda bağışıklık sistemi büyüklere göre daha zayıf olduğu için çocuklar, daha sık hastalanma eğilimi taşırlar. Gelişme aşamasındaki çocukların vücut fonksiyonlarının tam olarak yerine oturması sürecinde görülen bu hastalıklar, zaman zaman evde tedavi edilerek geçirilmektedir. Bu süreç içerisinde ebeveynlere önemli görevler düşmektedir. Ebeveynler ne kadar sabırlı ve hoşgörülü olurlarsa, hastalık süreci o kadar çabuk ve kolay atlatılacaktır. Çünkü bu dönemde çocuklar huysuz, hırçın ve gayet duygusal olmaktadırlar. Bu zorlu süreç evde alınan bir takım önlemler ve yapılan ayarlamalarla atlatılabilir.

Hasta Çocuk İçin Evde Alınacak Önlemler

  1. Vücut Isısının Kontrol Edilmesi: Hangi hastalık olursa olsun çocuğun vücut ısısı zaman zaman kontrol edilmelidir. Çünkü yüksek ateş havaleye sebep olarak hastalığı daha riskli bir hale getirebilir. Normal vücut ısısı 36 ile 37,5 derece arasıdır.
  2. İlaçların Aksatılmadan Verilmesi: Hastalık için hekim tavsiyesiyle alınan ilaçlar vakti aksatılmadan çocuklara verilmelidir. Bazı çocuklar ilaç kullanmada direnç gösterebiliyor. Bu durumda sakin kalarak ilaç çocuğa mutlaka verilmelidir.
  3. Duygusal Yaklaşımlardan Kaçınılması: Hastalık sürecinde çocuklar yeteri kadar duygusal olmaktadırlar. Bir de buna ebeveynlerin duygusal yaklaşımları eklenirse çocuk psikolojik olarak etkilenebilir. Olması gereken, hastalık sürecinde ebeveynlerin soğukkanlılıkları koruyarak, hastalığın seyrini dikkatle takip etmeleridir.
  4. Odasının Düzenlenmesi: Hasta çocuğun odası sık sık havalandırılarak havası değiştirilmelidir. Fazla nemli bir ortam hastalığa davetiye çıkarabilir. Hasta odasında toz olmamalıdır. Çünkü hijyen, sağlık için birinci şarttır. Odanın güneş görmesine de dikkat edilmelidir.

Hasta Çocuk İçin Beslenme Önerileri

Hasta olan çocuk iyileşmek için bol bol dinlenmelidir. Uykuya fazlaca ihtiyaç duymaktadır. Bununla birlikte hastalık sürecinde vücut halsiz ve bitkin olacağından, vücut direncini artırıcı besinlerle beslenmelidir. Çocuk bol su tüketmeli ve c vitamini bakımından zengin besinler yemelidir.

Hastalık sürecinde çocukların iştah düzeni değişeceği için, katı gıdaları yerken zorlanabilirler. O yüzden sıvı gıdalarla beslenme üzerinde durulmalıdır. Doktor tavsiyesi besinler varsa mutlaka aksatılmadan çocuğa verilmelidir. Midesi zayıflayan çocuklarda bu besinleri aldıktan sonra kusma meydana gelebilir. Eğer kusma olursa kaybedilen sıvıyı telafi etmek için su içirilmelidir.

 

Etiketler :
Paylaşın

Gizlilik PolitikasıİletişimKullanım Şartları

We Google