Uzman doktorların ve tüketicilerin aklında süreli bulunan bir soru ile karşı karışıyayız. Çocuklara pastörize sütümü verilmeli yoksa mandıradan alınan çiğ sütümü içirilmelidir? Bir çok tartışmanın içerinde bulunmuş bu konu için uzman görüşlerini dinledik ve Annelik Blog takipçilerine Uzman Doktorların açıklamalarını aktarmak istiyoruz.
Çocuk Doktoru Uzman Ali Fuat Serpen’in yaptığı açıklamaya göre anne ve babaların aklındaki soruları cevaplandırdı. Mandıra sütü daha doğaldır açıklamasını yaptı fakat uht pastörize sütün daha çok mikroplardan arındırılmış olduğuna dikkat çekti.
Zararlı mikrop hangisinde daha fazla?
Mandıra sütünün içerisinde bir çok mikrobik barındırdığına dikkat çekmekte. Pastörize sütte ise hızlı ısıtma ve hızlı soğutma işleminde bir çok zararlı mikropların öldüğüne işaret etti.
Çiğ sütün besin değeri kaynatılınca gider mi?
Mandıradan alınan çiğ sütü evimize kullanmadan kaynatma işlemi yapılmalıdır. Kaynatma işlemi mikropların ölmesi için 10 dakika daha yapılmalıdır. Fakat burada önemli bir detay ise besin değerinin kaynatma işleminde daha da azaldığıdır.
Çiğ sütten yapılan gıdalarda risk var mıdır?
Yoğurt, dondurma, peynir gibi ürünleri yaparken çiğ süt kullanılması ciddi riskler taşıyor. Bu yüzden aldığımız ürünlerin kaynatılarak yapıldığından emin olmalıyız.
Çiğ sütü bebek be çocuklarda kaç yaş altında ver memeliyiz?
Çocuklar kaç yaşın altında çiğ sütü içmemesi gereklidir? Uzman Dr. Serpen’in yaptığı açıklamada 2 yaşın altında sütün içirilmesini önermediğini ifade etmektedir. 2 yaş üstündeki çocuklarda dikkat edilmesi gereken bir husus ise günde 1 bardaktan fazla süt içmemeleri gerektiği ifade edildi. Bunun yerine Kefir, peynir, yoğurt gibi besinler tercih edilmelidir.
Keçi sütü insan sütüne en yakın süt müdür?
Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın yaptığı bir makaleye göre bebeklerin anne sütü dışında süt ürünleri kullanmak durumunda kaldıysa insan sütüne en yakın olan besinsel karışımın keçi sütü olduğu ifade edildi.
Annelik Blog