Günümüzde teknolojik gelişmeler, yeni keşifler ya da artan tecrübe sebebiyle, birçok alanda meydana gelebilecek şeyleri artık önceden kestirebiliyoruz. Hamilelik sürecinde de anne karnındaki bebeğin hastalıkları teşhis edilebiliyor. Bunlardan birkaç tanesini aşağıda okuyabilirsiniz.
Anne karnında doğmamış bebekte tespit edilebilen hastalıklardan bazıları şöyle:
Anne karnındaki bebeğin böbreklerinde bir anomali varsa, bunun tespiti fetal anomali taraması ile yapılabiliyor. Böbrek boyutuyla ilgili problemler, böbreğin pozisyonuyla ilgili problemler ya da böbrek fonksiyon bozuklukları, bu testle tespit edilebiliyor.
Yeni doğan bebeklerde anne karnında gelişen akciğer rahatsızlıkları sıklıkla görülebiliyor. Akciğerdeki gelişim bozukluğu, kistler, nefes borusu ile yemek borusundaki gelişme bozuklukları gibi problemler, anne karnında tespit edilebiliyor.
Hamileliğin 19. ve 22. haftaları arasındaki süreç, anne karnındaki bebeğe kalp taraması yapılması için en uygun dönem olarak öne çıkıyor. Bu dönemde bebeğin kalp ritmiyle ilgili problemler, kalp gelişimindeki bozukluklar, kalp delikleri, kalp damarlarındaki gelişim bozuklukları ya da eksiklikleri teşhis edilebiliyor.
Yeni doğumlarda 1000’de 1 oranında görülebilen tavşan dudak anomalisi, üst dudağın gelişiminde yaşanan bir problemdir. Sebebi tam olarak bilinmese de, akraba evliliklerinin ya da hamilelik döneminde ilaç ya da zararlı madde kullanımının bu anomaliye sebep olduğu düşünülüyor.
Anne karnındaki bebeğin uzman doktorlar tarafından incelenmesi sonucunda cücelik, eksik parmak, fazla parmak, yapışık parmak, çarpık ayaklılık ya da kalça çıkıklığı gibi anomaliler de teşhis edilebiliyor.