4 yıl önce
4 yıl önce

Kolik Nedir? Kolik Neden Olur?

Bebekler dış etkenlere karşı oldukça hassastırlar, bu yüzden de dış etkenlerin herhangi biri sebebiyle canları sıkılabilir, rahatsız olabilirler ve bunun sonucunda da ağlayabilirler. Bu oldukça normal bir durumdur.

Ancak bu durumun normal üstü seviyelerde yaşanması da muhtemeldir. Yer yer saatler süren ağlama nöbetleri görülebilir ve bu, hamilelik gibi yorucu bir süreçten henüz çıkmış anne ve elbette baba için oldukça yorucu bir durum olabilir.

Kolik Nedir? Kolik Bebek Ne Demek?

Belirgin bir neden olmaksızın, bebeğinizin haftada üç gün ya da daha sık, her biri en az 2-3 saat ya da daha uzun süren, üç hafta ya da daha fazla süreyle devam eden, sakinleştirilemeyen ve yoğun ağlama nöbetleri yaşamasına sebep olan duruma kolik denir. Bu nöbetler günün herhangi bir saatinde başlayabilir.

Kolik durumda olan, yani yukarıda tanımlandığı şekilde ağlama nöbetleri yaşayan bebeklere ise kolik bebek denir.

Kolik, istatistiksel olarak her 5 bebekten 1’inde görülür.

Kolik Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter?

Kolik, bebek 3 haftalıkken görülmeye başlayabilir ve genellikle 3. ayın bitimiyle son bulur. Nadiren de olsa 6. aya kadar devam edebilir.

Kolik Neden Olur?

Kolik nedenleri hakkında net bir teşhis olmasa da, uzmanlar şu tahminler üzerinde duruyorlar:

  • Gelişmekte olan sindirim sistemi kaynaklı rahatsızlık hisseden bebek, bunu ağlayarak dışarı vuruyor olabilir.
  • Bebekte reflü varsa, bunun rahatsızlığı bebeğin huzurunu kaçırabilir, bu da yoğun şekilde ağlamaya sebep olabilir. (bkz: Bebeklerde Reflü Problemi)
  • Bebek gaz sancısı çekiyor olabilir.
  • Bebeğin etrafındaki uyaran sayısı (ışık kaynağı, ses kaynağı, görüntü kaynağı vb.) çok fazlaysa, bebek bunların tamamını işlerken yoruluyor ve huzursuzlanıyor olabilir.

Kolik Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle yoğun, uzun süreli ve tekrarlar vaziyette nöbetler olduğundan bahsetmiştik. Bu nöbetler esnasında aşağıdakileri gözlemliyorsanız, bebeğinizde kolik varlığından şüphe etmeniz ve bebeğinizi uzman bir hekime göstermeniz gerekir.

  • Bebek ağlarken bacaklarını karnına çekiyorsa ya da uzatıp geriyorsa
  • Ağlarken kollarını savuruyorsa, parmaklarını kapatığ yumruğunu sıkıyorsa
  • Ağlama esnasında yüzü kızarıyorsa (fazla miktarda)
  • Ağladığı esnada karnı şişse

 

Etiketler :
Paylaşın

Gizlilik PolitikasıİletişimKullanım Şartları

We Google