4 yıl önce
4 yıl önce

Bebeklerde Kalp ve Gelişimi

Dünya üzerinde her yıl bir milyona yakın bebek, ülkemizde ise yaklaşık on beş bin civarı bebek kalp rahatsızlığıyla dünyaya geliyor. Birçok şekli olan kalp rahatsızlıkları günümüzde gelişmiş tıbbi yöntemler sayesinde anne karnında dahi müdahale edilerek tedavi edilebiliyor ve çocukların daha sağlıklı yaşam sürmelerinin önü açılıyor.

Anne Karnındaki Bebekte Kalp Gelişimi

Hamileliğin ikinci ayından itibaren anne karnındaki bebekte kalp kapakçıkları ve dört adet kalp odacığı oluşur. Kalp bu dönemde çalışır hale gelir. Ultrason ile kalp ritmi hissedilip sesi algılanabilir. Üçüncü ayda ise kalp hareketleri gözle görülmeye başlanabilir. Bu süreçten sonra diğer organlarla beraber kalp de gelişimini sürdürerek doğuma hazır hale gelir.

Normal olarak kırkıncı ayda gerçekleşen doğumdan sonra kalp oluşumunu tamamlamış ve görevine tam manasıyla başlamıştır. Fakat bazı sebeplerden dolayı nadir de olsa bebeklerde kalp rahatsızlığı görülebilmektedir.  Bunu etkileyen faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Ebeveynlerden birinde doğumsal bir kalp rahatsızlığı bulunması
  • Akraba evliliğinin getirdiği olumsuzluklar
  • Hamileliğin ilk üç döneminde geçirilen enfeksiyonlar
  • Hamilelikte alkol veya sigara kullanımı
  • Hamile annenin radyasyon veya zararlı ışına maruz kalması
  • Annenin şeker hastası olması

Doğum Sonrası Kalp Gelişimi

Doğum sonrası ilk üç ay boyunca bebeğin organları oluşmaya devam eder. Bu nedenle bebek dış etkenlerden etkilenir haldedir. Bu süreçte kalp gelişimini tamamlayarak tam kapasiteyle vücuda kan pompalamaya başlar.

Bu süreç içerisinde bebeğin kalp ritmini takip etmekte fayda vardır. Kalbin ritmindeki artma veya azalma bebekte çeşitli kalp rahatsızlıklarının habercisi olabilir. Bebeğin kalp atış hızının çok yavaş veya çok hızlı olması kalbin kan pompalama işlevinde yavaşlamaya neden olabilir. Bu durum doğum öncesi ortaya çıktığı gibi doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilir. Kalp ritmini normal hale getirmek için kalp pili takılmasına gerek olabilir. Bütün bunlar tamamen bir olasılıktır. Bu sebeple doğum sonrası bebeğinizin gelişimi bir bütün olarak takip edilmelidir. Bebeğinizin gösterdiği çeşitli belirtilere duyarsız kalınmamalıdır. Bu, ileride baş gösterecek bir hastalığın erken tanı ve tedavisi bakımından hayati önem taşımaktadır.

Paylaşın

Gizlilik PolitikasıİletişimKullanım Şartları

We Google