Kolik, bebeklerde istatistiksel olarak %20 oranında görülebilen, kız ve erkek bebeklerde eşit oranda görülen ve anne babayı oldukça yoran bir rahatsızlıktır. Kolik Nedir? Kolik Neden Olur? başlıklı yazımızda bu rahatsızlık hakkında detaylı bilgilendirme yapmıştık.
Bu rahatsızlığın varlığında, kolik bebek nasıl sakinleştirilir sorusunun cevabı ön plana çıkıyor. Gelin bu sorunun cevabına bakalım.
Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?
Kolik bebeklerin sakinleştirilmeleri zor olsa da, imkansız değildir.
Her şeyden önce, ağlama nöbetlerini fark ettiğinizde uzman bir doktora görünün. Belki altta yatan sebep reflü ya da gaz sancısı gibi basit bir sindirim problemidir.
Emzirmeyi ihmal etmeyin. Anne sütü, bebeğin sindirim sisteminde gaz sıkışmasına sebep olmayan enzimler içerir ve bebeğin sindirim sistemini düzenler. Bebeğinizi acıktığı zaman emzirin, saatlere çok bağlı kalmayın.
Uyku rutinini uygulayın. Bebeğinizin uykuya aynı yerde dalmasını sağlayın,. Uyuduğu ortamda değişiklik yapmayın, hep aynı saatlerde uyutun, oda sıcaklığını hep aynı tutmaya çalışın. Özellikle uykuya dalma ve uyku esnasında alışık olmadığı bir ortamda bulunması, bebeğinizi huzursuz eder.
Bebeğinize masaj yapın. Bebeklere özel bir masaj yağı alın ve bu yağı kullanarak, bebeğinizin sırtına ve karnına, yuvarlak hareketlerle ve bastırmadan masaj yapın. böylece bebeğiniz, rahatlayacaktır.
Teninizi bebeğinizden esirgemeyin. Bebeğinizin sizinle ten teması kurması, ona kendisini güvende ve huzurlu hissettirecektir.
Her öğünden sonra bebeğinizin gazını çıkarmasını sağlayın. Bebeğinizi, yüzü arkanıza bakacak şekilde omzunuza koymanız ve sırtına nazikçe vurmanız, gazını çıkarmasına yardımcı olacaktır.
Emzik kullanın. Emme refleksi, bebekleri sakinleştirir. Ancak emziğe bağımlılık oluşmamasına da özen göstermelisiniz.
Bebeğinizi karın üstü dizlerinize yatırın ve sırtını sıvazlayın. Eğer gaz sancısı problemi varsa, bu ona iyi gelecektir.
“Beyaz gürültü” oluşturun. Saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi ürünlerin seslerinin, ilginç bir şekilde bebekleri sakinleştirdiği tespit edilmiş. Bunun sebebinin de bu seslerin, bebeğin anne karnında duyduğu seslere benzediği ve bu yüzden bebeğin huzur bulduğu düşünülüyor. Yine de bu seçenek, sürekli uygulanabilir bir seçenek değil.