4 yıl önce
4 yıl önce

Doğum Nasıl Olmalı? Doğum Çeşitleri Nelerdir?

Ailelerin en merak ettiği konuların başında, doğumun nasıl olması gerektiği gelmektedir. Tıbbın gelişmesi ile birlikte normal doğumun yanında sezaryen doğum da yerini almaya başladı ve bugün birçok doğumda uygulanıyor. Uzmanlar normal doğumun olabileceği yerde sezaryen doğumu pek de önermemektedir. Bu iki doğum şeklinin yanında suda doğum ve epidural doğum yöntemi de vardır. Bu doğum yöntemlerin detayını inceledikten sonra doğum nasıl olmalı sorusuna kendiniz de cevap verebileceksiniz. İnsanlar o anki duruma göre ya da tercihleri sebebiyle kendi yöntemlerini tercih etmektedirler. Genel olarak sezaryen mecburi durumlarda tercih edilir. Bu mecburi durumlara bebeğin ters gelmesi ya da rahimden çıkamaması örnek verilebilir.

Doğum Çeşitleri / Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde 4 doğum yöntemi bulunmaktadır. Bu doğum yöntemleri kısaca aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Doğal doğum, kendiliğinden başlayan doğum eylemidir. Gebelik süresi 37-42 haftalık süre dolunca anne adayının rahminde oluşan kasılmalarla hiçbir müdahale olmadan bebeğin doğması durumudur.
  • Sezaryen doğum, doktorlar tarafından annenin normal doğum yapamayacağı durumda annenin ve bebeğin sağlığı için bir cerrahi müdahale sonucunda gerçekleşir. Bu yöntem uzmanlar tarafından zaruri olmadıkça uygulanmamalıdır.
  • Epidural doğum, anne adayı için en ağrısız olan doğum yöntemidir. Omuriliğe yapılan bir iğne ile anne adayının belden aşağısı uyuşturularak yapılır.
  • Suda doğum, bir havuz içerisinde 37 derece sıcak suyun içerisinde yapılan doğumdur.

Doğum Hangi Yöntem ile Yapılmalı?

Doğumunuzun hangi yöntem ile olacağı hususunda mutlaka doktorunuz ile karar vermelisiniz. Doktorunuz doğum yöntemini belirlerken öncelikle sizin ve bebeğinizin sağlığını düşünerek size en uygun doğum yöntemini söyleyecektir. Doktor psikolojik durumunuzu da göz önünde bulundurarak doğumu nasıl olması gerektiğini size bildirir. Doğum çeşitleri içerisinde özellikle anne adayıyla karar verilmesi önemlidir. Fakat anne adayının da kendi sağlığı ve bebeğinin rahatça doğması için bir uzman hekime danışması gerekir. Önceden doğumun nasıl olacağı konusunda karar vermek, rahat bir ortam sağlar. Sağlıklı bir bireyin doğumu sorunsuz bir şekilde bebeğin gelişimi tamamlandıktan sonra başlar. Bunun yanında bazı durumlarda ortaya çıkan erken doğum vakası, genellikle sezaryen ile tamamlanır. Bu aşamada uzman hekim tavsiyeleri ve kuralları geçerli olmaktadır.

Etiketler :
Paylaşın

Gizlilik PolitikasıİletişimKullanım Şartları

We Google