3 yıl önce
3 yıl önce

Deniz Salyası Nedir? Nasıl Oluşur ve Nerelerde Var? Temizlenirmi?

Bilimsel adı ise müsilaj olan deniz salyası son günlerde gerek yazılı ve görsel basında önemli aktarılan görüntülerde Marmara Denizi’nin yüzeyi ve dalgıçların kameraya aldıkları görüntüler ile şok etti. Bu sebeple deniz salyası nedir ve nerelerde ve deniz salyasının temizlenip temizlenemeyeceği sorusunu gündeme aldık.

Deniz Salyası nedir?

Artan deniz sıcaklıkları ile birlikte insan kaynaklı atıkların tetiklediği düşünülen organik bir oluşumdur. Bu konuda pek çok hidrobiyoloji uzmanları açıklamalar yaptı. Son açıklamada Dr. Muharrem Balcının kullandığı cümleler şu şekilde oldu. Deniz salyası deniz ortamındaki mikro organizmaların aşırı olarak artış göstermesinin sonucunda organik olarak ortama salgıladıkları bileşenler sonucunda oluşmaktadır. Suyla temas eden bu mikroorganizmalar zamanla özle görünür hale gelmesi ile birlikte bu salyalar oluşmaktadır dedi.

Deniz Salyası Nerelerde Var?

Özellikle Marmara Denizinin büyük bir bölümünü kapsayan alanlarda var. Bu yerler Yalova, Adalar Sahili, Gelibolu, Erdek, Gemlik, Tekirdağ, Mudanya, Kartal, Caddebostan, Pendik, Moda Kıyılarında deniz salyaları bulunmaktadır.

Deniz salyası temizlenir mi?

Salyaların oluşmasında önemli etken olan su sıcaklıkları seviyesinin azalması ile temizlenmesi bekleniyor. Fakat bu alanda uzman birimlerin alacağı kritik kararlar ile birlikte bir takım önlemlerin alınmasıyla da bu temizliklerin yapılması mümkün olabilmektedir. Bunun için 6 Haziran tarihinde bir eylem planı açıklanması bekleniyor. Fakat bunun çokta kolay bir şekilde olmayacağı anlaşılıyor. Bu konuda Orta Doğu Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yücel şu şekilde açıklama yaptı.

Marmara’nın her bölgesinde arkadaşlarımızın istasyon yaptığı 100’ün üzerinde ölçüm noktası var. Bu noktaların 25-30 kadarını yaptık. Maalesef salya her yerde. Özellikle üstteki 30 metrenin içi salya ya da bunun türevleriyle dolu açıklaması yapıldı.

Sağlıklı Hale Gelmesi 10 Yılı Bulur!

Doç. Dr. Mustafa Yücel ” Biz model simülasyonlarımızda 5-6 yıl içerisinde Marmara’yı bu kriz koma halinden çıkartabileceğimizi elimizde veriler ve modeller gösteriyor. Önlemler sürdürülebilirse denizin sağlıklı hale gelmesi 10-12 yılda olur.” dedi.

Paylaşın

Gizlilik PolitikasıİletişimKullanım Şartları

We Google