Hamilelik şekeri, isminden de anlaşılacağı üzere hamilelik sürecinde meydana gelebilen bir hastalık çeşididir. Hamilelik şekeri, hamilelik sürecinde ortaya çıkan ve hamilelik nedeni ile vücudun kan şekerindeki seviyeyi uygun bir şekilde ayarlamaması sonucu oluşur.
Hamilelik sırasında vücut, insülin üretemez hale gelir ya da üretilen insülin, vücutta uygun bir şekilde kullanılamaz.
Hamilelik şekeri, genel olarak bebek dünyaya geldikten sonra kaybolan bir rahatsızlıktır. Hamilelik şekeri, hamile kadınlar açısından oldukça zorlayıcı bir dönem olmakla beraber, bebeği anne karnında da etkileyebilmektedir. Ancak erken teşhis ve tedavi ile hamilelik şekeri, en aza indirilerek tedavisi sağlanabilmektedir.
Hamilelik şekerinin oluştuğu kişilerde belirgin belirtiler görünmemekle birlikte, aşağıda yer alan bir takım belirtiler gözlemlenebilmektedir.
Genelleme olarak yapıldığında, hamile kadınların %3 ila %8’inde hamilelik diyabeti meydana gelir. Hamilelik şekeri erken gelişse de gebeliğin 24 ila 28. haftaları arasında teşhisi konulmaktadır.
Risk taşıyan grup ise şu şekildedir:
Hamilelik şekerinde olması gereken değerler, kesin olarak doktorlar tarafından belirtilemese de hamilelik sırasında kan şekeri seviyesinin oranları aşağıdaki gibi olması gereklidir.
Hamilelik şekeri, anne adayı ile bebeğin anne karnındaki sağlığını da etkileyebildiği için hamilelik şekeri rahatsızlığını yaşıyorsanız, ihmal etmemeniz ve doktor kontrollerini eksiksiz olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir.