Emzirmenin ilk birkaç haftasına gelince, herkes ilk kez bir başlangıçtır! Pek çok kadın bir emzirme hedefi belirlemiş olacaktır: üç ay, altı ay, bir yıl – her ne doğru geliyorsa.
Emzirmenin ilk birkaç haftasında bu hedeflere ulaşmak imkansız görünebilir.
Kadınlar altı ay veya bir yıl boyunca ağrıya, sıklığa ve kan dolaşımına nasıl tahammül ederler? Yapmazlar – eğer ilk altı haftayı falan atlatırsanız, daha kolay ve çok daha kabul edilebilir bir emzirmeye doğru ilerliyorsunuz demektir.
Yeni Başlayanlar İçin Emzirme – Bilmeniz Gerekenler
Bebek için ilk haftalar öğrenme ve gelişme ile doludur. Emzirme başarısı yaratmak için bebeğin mevcut becerilerini ve reflekslerini iyi kullanalım.
Deriden cilde temas emzirmek aşırı uyarılmayı önleyecek ve beyin gelişimini teşvik edecektir.
Aşırı uyarılmış bebeğin beslenmesi zordur – ağzı sıkıdır, kapalı gözler annenin yüzünü göremez. Bebeğinizin gürültülü, soğuk ve yoğun dünyamıza geçişine yardımcı olmak için stimülasyonu ve emzirmeyi mümkün olduğunca azaltın.
- Fiziksel olarak, bebekler bu yaşta, emzirirken bebeğin gözleri ile annenin yüzü arasındaki mesafeyi yaklaşık 8-10 inç görebilir. Bebekler siyah, beyaz ve gri görürler – meme cildine kıyasla areolanın ne kadar koyu olduğuna dikkat edin – bebekler meme ucunu bulmak için bu renk kontrastını kullanır. Açın ve bebeğinizin çıplak göğsünüzü görmesine izin verin , bu emmesine yardımcı olacaktır.
- Bu gelişim aşamasında en yaygın refleks, emme refleksidir. Bebekler, ağızlarına bir şey yerleştirildiğinde kuvvetli bir şekilde emer. Emme ağrılı mandalı ve olası hasarı azaltmaya başladığında ağzın doğru konumlandırıldığından emin olmak annenin görevi . Hızlı Not: Göğsünüze ek olarak biberon da veriyorsanız, tüm içeriği ölçmeye dikkat edin. Emme refleksi, bebeğin yaklaşık dört aylık olana kadar doyduğunda emmeyi bırakma yeteneğini geçersiz kılar. Bu refleks nedeniyle dört aydan küçük bebekleri fazla beslemek kolaydır.
- Sosyal olarak bebeğiniz ilk günden size açlığı iletebilir. Bebeğiniz açlık belirtileri gösterdiğinde (köklenme, elleri ağza götürme, dudak şapırdatma) ipuçlarını fark ettiğiniz anda göğsünüzü sunun. Bebek, açlığı “ilettiği” için ödüllendirilecek ve kolayca yeme içinde gevşeyecektir. Açlık ipuçlarını kaçırırsanız, bebeğiniz büyük olasılıkla açlığı iletmek için ağlamaya başlayacaktır. Bu durumda beslenme de gitmeyebilir, daha yavaş başlayabilir veya bebek ağlamaktan kolayca yorulabilir.
Bebeğin gelişimsel dönüm noktalarından yararlanmanın bazı yollarını keşfedelim ve her birinizi ilk altı hafta boyunca geçirelim!
Uygun bir mandal anahtardır.
Bunu bir milyon kez duyduğunuzu biliyorum ama gerçekten bu kadar önemli. İyi bir mandal aldığınızda, diğer her şey güzelce takip edecektir. Artık fazla ağrı hissetmeyinceye kadar her besleme sırasında bu mandal bileşenlerinin her biri üzerinde çalışın – önceki zayıf mandallamadan kaynaklanan kan dolanma veya hassasiyet nedeniyle biraz ağrı olabilir.
- Göğüs Sandviçini deneyin: meme ucunuzun daha uzun bir versiyonunu oluşturmak için göğsünüzü areolanın arkasında sıkıştırın, göğsünüzün şeklini bebeğin ağzıyla eşleştirin. Bebeğin ağzı bir yandan diğer yana genişse, göğsünüzü de geniş yan yana olacak şekilde sıkıştırın – doğru sıraya dizildiğinde, emme refleksi büyük miktarda göğsü bebeğin ağzına çekecektir.
- Daha geniş bir ağız açıklığına odaklanın: gelişimsel olarak bebekler doğumdan itibaren sizinle etkileşime girebilir – bundan yararlanın ve yaklaşın (8 – 12 inç uzakta) ağzınızı gerçekten geniş açın. Yavaşça bebeğin çenesini çekin ve sık sık pratik yapın, tutarlı olun ve bebek ağız açma becerilerini geliştirecektir.
- O dudakları dışarı çekin: Mandallı iken bebeğinizin dudakları açılmazsa ağrırsınız. Bebek hemşirelerinde dudakları çekmekte sorun yok, bu küçük fark sizi daha rahat ettirecek ve bebeğe daha fazla süt sağlayacaktır. Yine emme refleksinden yararlanın ve bebeğin ipuçlarını görür görmez tutun.
- Bebeğin dilini kontrol edin:Emzirme sırasında bebeğinizin dili alt diş etlerinin üzerine çıkıntı yapmalıdır – bu meme ucunuzu koruyacak ve süt sağlanmasına yardımcı olacaktır. Emzirirken bebeğin alt dudağını geriye doğru çekin, memenizin alt kısmında dili görmelisiniz. Aksi takdirde, bebeğin ağzı daha geniş açıkken koparıp yeniden mandallayın, bu genellikle dilin doğru konuma düşmesine yardımcı olur. Ağlıyorsanız bebeğinizin dili doğru pozisyona düşmeyebilir. Uyarılmayı azaltın ve bebek ağlamaya başlamadan önce açlık belirtilerini izleyin.
Ağrıyan meme uçlarının ele alınması gerekir.
Çoğu durumda, ağrıyan meme uçları bir şeyin yolunda gitmediği anlamına gelir. İyi bir mandalla ağrı azalır. Başlangıçta emzirmek% 100 ağrısız olacak mı? Genellikle hassas olmayan cilt sık kullanılan hassas olacaktır. Duyarlılık acıdan farklıdır ve zaman ve deneyimle duyarlılık bile azalır. Uzun emzirme seanslarını ağrıyla ilişkilendirmemeye çalışın – yine mandal doğruysa, süt miktarınızı artırmak için bebeğin mümkün olduğunca uzun süre beslenmesine izin verin. Meme uçlarında ağrı hissederseniz, işte size bazı ipuçları:
- Emzirme pozisyonunuzu değiştirin – bu, bebeğin her beslenmede meme ucundaki aynı noktaya baskı yapmasını engeller.
- Meme ucu merhemleri ve jel pedleri iyileşmede çok faydalı olabilir.
- Anne sütü de harika bir çözümdür – her beslenmeden sonra biraz sütün, göğüs uçlarını ovalayın ve kurumaya bırakın.
- Beslenmeden hemen önce biraz buz veya ısı bir sonraki seansa geçmenizi kolaylaştırabilir.