Bebeğiniz doğdu, o artık sizin en değerli varlığınız ve tabiri caizse o size muhtaç! İlk 6 ayda tek besini anne sütü olacak, 6 aydan sonra ise destekleyici mamalara geçiş yapabileceksiniz. Peki, 1 yaşına kadar bebeklere verilmemesi gereken besinler hakında bilginiz var mı?
Bebeğinizin sindirim sistemi ve diğer sistemleri, doğduktan sonra da gelişmeye devam eder. 1 yaşına kadar bazı besinleri bebeğinize asla yedirmemelisiniz.
Balın içeriğinde doğal olarak bulunan bazı sporlar, bakteri üretirler ve “kolastridyum botalium” adı verilen bu bakteriler, bebeklerde gıda zehirlenmesine sebep olabilirler. Ayrıca bal, henüz 1 yaşına gelmemiş bebeğin yutması için zor bir besindir.
Sarısına göre daha alerjik bir besin maddesi olan yumurta beyazı, bebeğinizde alerjik reaksiyon gelişmesine sebep olabilir; bu yüzden de 1 yaşına gelmemiş bebeklere yumurta beyazı vermek risklidir.
İnek sütü, içeriğindeki laktoz adı verilen madde sebebiyle, bebeğin sindirim sisteminde gaz problemi yaşanmasına sebep olur. Yetişkin insanlarda dahi görülebilen laktoz kaynaklı bu gaz problemi, bebeğinizin huzurunu kaçırmaya ve sizi yormaya yeterde artar bile. Üstelik inek sütü, bebeğinizin sindirim sisteminin henüz sindiremeyeceği birçok protein içerir ve bu durum, bebeğinize inek sütü verdiğinizde, vücudundan alerjik reaksiyon gelişmesine sebep olabilir. En güzel süt, anne sütüdür 🙂
Salam, sucuk, sosis, füme et, pastırma gibi işlem görmüş et ürünleri, düşük besleyiciliğe sahiptirler. Ayrıca bu ürünlerin raf ömürleri uzun olsun diye üreticiler, birçok farklı kimyasal kullanırlar. Bebeğinize bu tür ürünlerden vermek, onu kimyasala maruz bırakıp, besleyiciliği düşük olan besinle karnını doyurmaya çalışmaktan başka bir şey değildir.
Kahvenin içeriğinde bulunan kafein, beyindeki sinirleri tetikleyerek, kan dolaşımının ve kalp atış hızının artmasına neden olur. Bu durum yetişkinler için pek bir problem yaratmasa da, 1 yaşından küçük bebeklerde sağlık problemlerine yol açabilir. Çayda bulunan tein maddesi de aynı etkiyi yapar, aynı şeyler çay için de geçerlidir.
Üstelik çayın ve kahvenin herhangi bir besleyiciliği olmadığını da hatırlatalım.
Esasında oldukça besleyici olan kuruyemişler, 1 yaşına gelmemiş bebeğiniz için besleyicilik açısından harika görünseler de, boğulma tehlikesi sebebiyle oldukça risklidirler. 1 yaşından küçük bebeğiniz kuruyemiş yerken, bu kuruyemiş onun nefes borusuna kaçabilir ve istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Bunun yanında özellikle yer fıstığı, alerji potansiyeli yüksek bir besindir ve bebeğinizde alerjik reaksiyon gelişmesine sebep olabilir.
1 yaşından önce bebeğinize kuruyemiş vermemeniz, 1 yaşından sonra da kuruyemişleri ezdikten sonra, az miktarda vermeniz öneriliyor.
Kayda değer ölçüde besleyiciliği olmayan şeker, henüz çok küçük olan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu bir şey değildir. Bebeğinizin şeker tüketmesi, ilerleyen süreçte obezite ve iştahsızlık gibi birçok probleme yol açabilir.